?

Klikkelyder og smerter i kjeveleddet, kan dette skyldes tanngnissing?

Kvinne 20 . 30 Mars 2021
Spørsmål

Hei. Usikker på om dette er til lege eller tannlege men jeg har hatt problemer med kjeven i det siste. Den liksom klikker i leddet nesten hver gang jeg tygger og det er sårt og ømt. Av og til blir det skikkelig ille, føles som jeg ikke klarer å åpne munnen helt. Snakket med en tannlege en gang, som da det kunne ha sammenheng med skjæring av tenner på natta. Men hvordan skal jeg i såfall klare å slutte å skjære tenner om natta når jeg sover?

Kvinne (20)
Fagperson svarer
Hei

Klikkelyder, smerter fra kjeveledd og begrenset evne til å gape som du opplever, kan være forårsaket av leddskiveforskyvning. Inne i kjeveleddet ligger det en leddskive som skal gi bedre passform mellom tinningbenet på hodeskallen og underkjeven. Dersom denne leddskiven sklir ut av posisjon så får man en leddskiveforskyvning.

Klikking kan oppstå i ett eller begge kjeveledd ved åpning av munnen. Klikking kan være ledsaget av moderat smerte men det er ikke nødvendigvis smertefullt. 

Hvorfor kjeveleddsplager oppstår er ikke helt klarlagt. Men det er sett en sammenheng mellom kjeveleddsplager og uvaner som gnissing av tenner. Mer generelle faktorer som stress og angst, psykisk helse, sosiale forhold og andre sykdommer kan også være med på å utløse tilstanden.

Aktuelle måter å behandle dette på kan være kjeveleddsøvelser, avspenningsøvelser, bittskinne, kognitiv atferdsterapi (psykologisk teknikk for økt selvkontroll/mestring) eller korttids bruk av smertestillende tabletter.

Hos flesteparten av pasientene vil symptomene være forbigående, og det er kun en hos en lav prosentandel av pasientene at symptomene må behandles. 

Dersom du opplever kjeveleddsplagene som ikke forbigående, så vil jeg anbefale at du tar kontakt med din tannlege eller SiO tannlege for nærmere undersøkelse og råd.

Lykke til!

Vennlig hilsen

Tannlegen, SiO Helse

Finner du ikke det du leter etter?